17 Şubat 2011 Perşembe

AMERİKAN SİYAH AYISI

Aman amann! Şu tatlılığa bakın. İnsanın kucağına alıp, oyuncak olarak sevesi geliyor. Simsiyah, tüyleri uzaktan bile çok parlak... Parkların her yerinde mutlu, mesut serbestçe geziyorlar...
Bu fotoğrafları 2009 yılında Kanada-Quebec'de Zoo Sauvage de Saint-Felicien Doğal Parkında çektim.

URSUS AMERICANUS. AMERICAN BLACK BEAR. AMERİKAN SİYAH AYISI. DOĞU SİYAH AYISI. PARKLARIN NEŞE KAYNAĞI.

Amerikan Kara Ayılarının ana vatanı Kuzey Amerika'dır. Kuzeyde Kanada ve Alaska'dan, Güneyde Meksika'ya; Doğuda Atlas Okyanusundan, Batıda Büyük Okyanusa kadar kıtanın büyük çoğunluğunda rastlanır. Kanada'nın Prens Edward Adası dışındaki tüm bölgelerinde ve ABD'nin 50 eyaletinden 40'ında bulunur.

Kuzey Amerika'ya Avrupa'dan yerleşimciler gelmeden önce, 2 milyon Siyah Ayı olduğu düşünülmektedir. Yaşam alanlarının bozulması ve sınırsız avlanma ile 200 bine kadar bir dönem azalan nüfus, şimdi 800 bin civarındadır.

IUCN listesine göre Amerika Siyah Ayısı Asgari Endişe Grubundadır.

Amerikan Siyah Ayılarının kafatasları geniş, kulakları küçük ve yuvarlaktır. Ayak tabanları siyah veya kahverengi olur.

Siyah Ayılar, üstten vidalı kavanozları ve kapı mandallarını açma yeteneklerine sahiptirler. Köpekler kadar hızlı koşabilirler. Görme yetenekleri vardır. Şempanzedelerden daha iyi renkleri ayırabilirler. Kare ve üçgen gibi şekilleri yetenekleriyle hızla öğrenebilirler.

Siyah olsalar da bazen albinoları vardır. Ağaçların kabuklarına bedenlerini sürerler. İşaret koyup, kendi topraklarını belirlerler. Mükemmel ve güçlü yüzücüdürler.

Yemeden, içmeden, idrar ve diğer ihtiyaçlarını yapmadan Kış Uykusuna yatarlar. Bu, muazzam bir vücut mekanizmasıdır.
Beslenmelerinin %85'ini bitki örtüsü oluşturur. Yumru, soğan ve kökleri yerler. Kas ve iskeletlerinin güçlenmesi için de baharda sürgünlerle beslenirler. Kovanlardaki balları yerler. Tırmanabildiklerinde kel kartal civciv ve yumurtalarını alırlar. İnsan avcılardan geyikleri çalarlar. Aferin onlara! Çiftliklerden koyun, keçi, dana, domuz tercih ederler. Alaska'da somon, elk ve Alaska geyiği buzağısı avlarlar. Kuzeyde tundra ve çayırlıklar besin alanlarıdır.

Kısaca, bitki, meyve, fındık, böcek, bal, somon, küçük memelileri ve leş (çünkü besin bulamıyorlar) yerler.

Düşmanları başta insan, kurt ve pumalardır.

















Siyah Ayının ağırlığı; cinsiyet, sağlık ve mevsime göre değişir.

Ağırlık= ortalama 68-158 kg. Büyük erkekler=227-272 kg. 2006'da görülen erkek siyah ayı Ted, 430 kg civarında olmuştur. 2007'deki dişi ayı Honey ise 252 kg' dır.
Kuyruk=12 cm
Omuz yüksekliği=2,5- 3 m
Uzunluk=1,2-2 m

Ömür= Bilinen ömür 30 yıldır. Ama şimdi 10 yıl civarında. Vahşi ömür ortalama 18 yıl. Esarette 31 yıl. 44 yıl yaşayan görülmüştür.


Bizden kaçıp, merdivene tırmanan bu Siyah Ayı ne şirin değil mi? Sonra da bariyerden hızla atlayıp, aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi kaçtı. Sen ne becerikli, ne masum, ne şirin birşeysin!
Siyah ayılar düşmanlarından kaçmak ve beslenmek için sürekli ağaçlara, gerekli yerlere tırmanırlar.

Siyah Ayıların gebelikleri 235 gün olup, Ocak-Şubat aylarında 2 yavru yaparlar. Ama 6 yavru yapan kaydedilmiştir. Yavrular 23-38 gün sonra gözlerini açarlar. 5 hafta sonra yürüyüşleri başlar. 30 hafta anne sütü içerler. 16-18 aylıkken bağımsızlığa ulaşırlar. 3 yaşında cinsel olgunluğa erişirler.

Habitat kaybı ve parçalanma; Siyah Ayılar için, bugün en büyük tehlikedir. Habitatları insan yerleşimleri ile parçalandı. SU, YİYECEK VE BARINAK BULAMIYORLAR.
Ayrıca Siyah Ayıların kısır olduklarına ait yanlış bir düşünce var. Bu yüzden öldürülüyorlar.
ABD'nin girişimleriyle nüfusları için biraz umut var. Mississippi, Louisiana, Teksas dışında Siyah Ayı tehdit olarak sıralanmaktadır. Av hayvanı olarak sınıflandırılmaktadır. Kanada Manitoba'da tarım alanlarında zararlı tür olarak geçmektedir. ABD'de 300 bin Siyah Ayı nüfusu tahmin edilmektedir.


Amerika Siyah Ayıları tarihte hem Kızılderili hem de Avrupalı yerleşimciler tarafından avlandılar. SİYAH AYILAR, KIŞ UYKUSU SIRASINDA AVLANDILAR. KÜRKLERİNİ VE BAŞLARINI YERLERE, BATTANİYELERE SERDİLER. YAĞ VE KÜRKLERİNİ KULLANDILAR. (Tanrı hayvanlara kürklerini hava şartlarından, soğuktan korunsunlar diye verdi. İnsanoğluna elbise olsun, yere sersinler diye değil. Zaten ben kürk giyenin insanlığından şüphelenirim!.)

Theodore Roosvelt, avcılık için skeçler yazmıştır.

1799'da, 192.000 Siyah Ayı derisi Quebec'e ihraç edildi.

1937 yılında Prens Edward Adalarında Siyah Ayılar tükendiler.

1953 YILINDA; KRALİÇE II. ELİZABETH'İN TAÇ GİYME TÖRENİNDE, İNGİLİZ ASKERLERİNİN ŞAPKALARINA AYI POSTU SAĞLAMAK İÇİN, KANADA'DA 700 AMERİKAN SİYAH AYISI KATLEDİLDİ.

Kanada'da 1990'ların başındaki anketlere göre, 341.200- 327.200 Siyah Ayı var. ABD'de tahmin 206.751 .

Kanada'da şu an 80.822 LİSANSLI SİYAH AYI AVCISI BULUNUYOR. ABD'DE AYI AV MEVSİMİ VAR. AYI AVCILIĞI İÇİN LİSANS GEREKİYOR ??????? New Jersey'de bazı zamanlar ayı avı yasaklanmıştır.

1988-1992 yılları arasında ABD'DE 18.845 AYI HASAT EDİLDİ. KUZEY AMERİKA'DA BEAR MARKETLER (Ayı Marketi) VAR. AMERİKALILAR SİYAH AYILARIN ETLERİNİ DE YEDİLER. ''TATLI, TUZLU VE DOMUZDAN FARKLI DEĞİL'', DEDİLER. YAĞINI DA KOZMETİK OLARAK KULLANDILAR. 10 KİŞİLİK SİYAH AYI HAKLARI SAVUNUCUSU AKTİVİSTLER SAYESİNDE, SON YILLARDA AYI YAĞI KOZMETİK AMAÇLI KULLANILMAMIŞTIR.

İNSANOĞLU DOĞANIN EFENDİSİ DEĞİLDİR. SADECE BİR PARÇASIDIR. LÜTFEN DOĞADAKİ TÜM HAYVANLARA, BİTKİLERE, HATTA KENDİ KENDİMİZE SAYGILI OLALIM. DOĞANIN KORUNMASI İÇİN LÜTFEN HERKES ELİNDEN GELENİ YAPSIN!..

''Yeryüzüne iyi muamele et! O babanızın malı değil, onu çocuklarınızdan ödünç aldınız.'' (Kızılderili Atasözü)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder