9 Ocak 2010 Cumartesi

MAKAKLAR


Harika, zeki Makaklar!.. Bu Makak'ı Kanada-Quebec'te görüntülerken çok duygulandım. Gürültücü Makak'ın sakin hali ve yavrularına aşırı düşkünlüğü beni çok etkiledi!.. Bu Dünya hepimizin. Lütfen tüm insanlık ve bazı bilimle uğraşanlar Makaklara iyi davranalım!..

Japanase Macaque (Macaca Fuscata), Kar Maymunu, Japon Şebeği, Cercopithecidae familyasından bir maymundur. Makaklar, Japonya'nın karlı dağlarında volkanik bölgelerde yaşarlar. Yenidünyada ise Meksika'nın güneyinden, Güney ve Orta Amerika'ya kadar yaşayan 70 tür makak vardır. Kapsamlı bir nüfus da Laredo, Teksas'ta yaşamaktadır.




Harika Japon Makakların kuyrukları 10cm. olup, kuyrukla beraber uzunlukları 79-95cm. dir. Ağırlıkları erkekte 10-14kg. dişilerde ise 5,5kg.dır. 173 günlük gebelikten sonra, bir batında tek yavru dünyaya getirirler. Yavrularını anne önce karnında, sonra sırtında taşır. Japon Makakların kahverengi-gri kürkleri, kırmızı yüzleri, kısa kuyrukları vardır. Buruş buruş yüzlerinde yıllanmış ifadesi bulunur.




Japon Makakları 20-100 kişilik gruplar halinde yaşarlar. Gündüz zamanını ormanlarda geçirirler. -15 derecenin altındaki sıcaklıklarda, zamanlarının çoğunu, Yamanouchi kasabasındaki Kar Monkey Parkta bulunan kaplıcalarda geçirirler. Kışın Nagano içindeki Jigokudani Parkındaki spa keyflerine de diyecek yoktur. Makaklar -20 derecede yaşayabilirler.


Yiyecek bulmada usta makaklar, eşeleyerek böcek, yengeç bulur yerler. Ayrıca da ağaçta yaşadıklarından bitki kökleri, tomurcuk, yaprak, çilek, meyve, tahıl, mantarla beslenirler.. Nadiren de omurgasızları, hatta balıkları yerler.


Japon şebeği çok zekidir. Bazı özellikleri insana çok benzer. İnsanlar gibi yavrularıyla, mimik ve öpücüklerle, gözlerini onlardan ayırmayarak ilgilenirler. Eşlerini ses çıkararak çağırırlar. Dişi, erkekten 13 kat daha fazla ses çıkarır ve bunların çoğu hemcinsleriyle konuşmak içindir.İnsanlar gibi farklı aksanlar geliştirmişlerdir.
İnsan ve raccoon (rakun) dışında tek besinini yıkayan canlıdır. Ve bu alışkanlıkları kuşaktan kuşağa geçmiştir.

Aile yapısı en gelişmiş türdür. Bilgilerini kendi ailesine öğreterek cenarasyondan cenarasyona bilgi akımı yaparlar.

İletişim kurabilen makaklar, aritmetik konusunda da çok yeteneklilerdir. İşte ben bunun için makakları seviyorum!.. Yapılan deneylerde toplama işlemini zihinden kolayca yapabildikleri ve cevabı 1sn. de buldukları ispatlanmıştır. İnsana en yakın, en zeki, olağanüstü canlılar!..



İnsanoğlu Makaklara çok şey borçludur. Çünkü tıbbi araştırmalarda insana en çok benzeyen Makaklar kullanılmaktadır. Birçok hastalık, HIV gibi araştırmalar onların üzerinde yapılmıştır. Çünkü onlar da bizim gibi hastalanır, Ebola hatta AIDS olur. Ayrıca Makaklar uzay araştırmalarında da kullanılıyor.

Peki biz ne yapıyoruz. Onlara kötü davranıyoruz, hatta öldürüyoruz!.. Popülasyon, 1990 yılındaki araştırmalara göre 35000-50000 azalmaktadır. Aynı yıl Japonya'da 5000 Makak yakalandı. Gerçi Japonya Makakları koruma altına aldı. Ama Makaklar avcılar, çiftçiler (tarlalara zarar verdikleri içinmiş) tarafından sürekli zarar görmektedirler. Zevk için, eli için, ekinleri yediği için onları nasıl öldürebiliriz? Başka çareler bulamaz mıyız?
''Pirincin içindeki siyah taşlardan korkma, beyaz olanlardan kork.'' (Japon Atasözü)

Ben insanoğlunun Makaklara, dolayısıyla kendine saygılı davranmasını istiyorum. Hem kendi menfaatin için, bu hayvanları tıbbi araştırmalarında kullan hem de soyunu kurutmaya çalış. Bu davranışlar insanlığa yakışmaz! Ben çok önemli (hayati tehlike) olmadıkça tüm hayvan deneylerine de karşıyım. Yeryüzü hepimizindir. Beraber yaşamalıyız. Gezegenimizde hepimize yer var. Birbirimizin menfaatlerini kollamalıyız. Birimizin sonu hepimizin sonu olacaktır.
''İlk karını sana Allah, ikinci karını insanlar, üçüncüyü ise şeytan gönderir.'' (Japon Atasözü)
Doğayı Tanrı yarattı. İnsan tahrip ederse, üçüncü felaket olur. DOĞAYA İYİ DAVRAN, ONUN KURALINI BOZMA!..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder