29 Mayıs 2010 Cumartesi

PUMA-VAŞAK

COUGAR. PUMA (Puma Concolor). DAĞ ASLANI. Kedigiller ailesinden (Felidae) yırtıcı bir hayvan.

Bu harika manzarayı fotoğraflayabilmek için Kanada, Zoo Sauvage de Saint-Felicien Doğal Parkta, yarım saat bekledim. Pumalar iri ama çok çekingen hayvanlar. Utangaç Puma'mız bir türlü evinden dışarı çıkmadı. Çok beğendiğim bir fotoğrafım...

PUMA adı Güney Amerika yerli dillerinden Quechua diline dayanır. Nahuatl dilinde ''miztli'', Tupi-Guarani dilinde ''suçuarana'' adını alır. İngilizcede ''cougar'' denir ve bu dilde 40'ın üzerinde farklı adı da vardır.Türkçe isimleri panter, Amerikan aslanı, Meksika aslanı, Florida panteri, gümüş aslan, kızıl aslan, kızıl panter, kızıl kaplan, kahverengi kaplan, geyik kaplanı, hayalet kedi, dağ çığlıkçısı, Yerli şeytanı, sinsi kedi, kral kedi, boyalı kedidir.
Kuzey Amerika'da panter=puma. Güney Amerika'da panter=jaguar (siyah, benekli)

Pumalar değişik habitatlarda, çok çeşitli renklerde ve cüssededirler. Amerika kıtasında jaguardan sonra 2. en büyük kedi; kaplan, aslan ve jaguardan sonra Dünya'nın en büyük 4. kedisidir. Leopardan daha büyük olsa bile Puma kükreyemediği için, büyük kediler arasında sayılmaz. Panthera cinsi içinde, doğal Puma cinsi olarak sınıflandırılır.

Kanada'nın Yukon bölgesinden, And Dağlarının güneyine kadar geniş alanlarda, yalnız dolaşırlar. Yani yaşam alanları Kuzey ve Güney Amerika'dır. Habitatları bozkırlar, ılıman ve tropik ormanlar, yarı çöller ve yüksek dağlardır. ABD'de şehirlere yaklaşmaktan çekinmemektedirler.

Bu harika hayvanın omuz yüksekliği 60-76 cm olup, boyu erkeklerde 1,8-2,5 m, dişilerde 1,5m'dir. Kuyruk uzunluğu 66-78 cm'dir. Dişiler 50-64 kg ağırlığında, erkekler genelde 100 kg ağırlığındadır. Nadiren 120 kg olanları da vardır. Ön pençelerinde 4 parmak, arkada ise 3 parmakları bulunur.

Pençeler büyük olduğundan yere sağlam basar, yaklaştığı farkedilmez. Olağanüstü güç ve dayanıklığı ile Puma, bir atlayışta 6 m'lik uzaklığı aşar. 12 m yükseğe sıçrayabilir. 18 m yükseklikten aşağı atlar. Hızı 120 km/h 'dir. Kendi ağırlığının 3 katı avını karda sürükler. Avını ararken, kendi bölgesinden 45-75 km uzağa gidebilir. MÜTHİŞ HAYVANLAR!. BEN PUMALARA HAYRANIM!..

Pumalar zorunlu etoburdurlar. Ana besinleri geyiktir. Elk, bighorn koyunu, sığır, at, evcil kedi ve köpek, sürü hayvanları besinleridir. Sincap, kokarca, rakun, samur, tavşan, fare ve böcekleri de yedikleri olur. Vahşi hayatta 12-13 yıl, esarette 21 yıl yaşarlar.

Pumalar yalnız dolaşırlar. Kasım, Haziranda 6 gün için biraraya gelirler. Sonra yavrular doğmadan erkek evi terkeder. Gebelikleri 3 ay olup, bir batında 1-5 yavru yaparlar. Yavrular anne sütüyle beslenir, 20. aydan sonra aileden ayrılırlar.

Pumalar çok geniş yelpazede, cinsiyetler arasında ayrılan, farklı sesler çıkarırlar. Kükreme sesleri yoktur, çığlık atarlar. Truman Everts gibi Kuzey Amerika'lı araştırmacılar Puma çığlığını, insana benzer tarif etmişlerdir.

Kızılderililerde Puma çok saygı görmüştür. Pumaya liderlik, güç, beceriklilik, sadakat, bağlılık, cesaret gibi karakterler yüklenmiştir. Kızılderililer, ERIE adını uzun kuyruk anlamına gelen ERIELHONAN (PUMA) kelimesinden almışlardır.

Bugün varlıkları, insanlar tarafından az yerleşilmiş bölgelere indirgenmiştir. ABD'de Kayalık Dağlarında güneybatının çöl ve yarı çöllerinde, Florida'nın Everglades Bataklıkları çevresinde kalmışlardır. Koruma tedbirleri sonucunda, yayılma alanları genişlese de, bugün Everglades bataklıklarında 80 civarında Florida panteri vardır.

Pumanın DÜŞMANLARI: İNSAN! BAŞKA PEK BİR DÜŞMANI YOKTUR. Sadece kurtlar ve ayılar zaman zaman yavru veye hasta pumaları avlayabilirler.

AŞIRI AVLANMA VE DOĞAL YAŞAM ALANLARINDA İNSAN YERLEŞMELERİ SONUCU, BULUNDUKLARI BÖLGEDE SAYILARI AZALMIŞTIR. Son zamanlarda yapılan koruma çalışmaları ile popülasyon biraz artmıştır. Tür koruma altında olmasına rağmen, bazı çiftçiler pumaları avlamaktadırlar.

PUMA SÜREKLİ SAKLANAN BİR KEDİDİR. İNSANLARDAN KAÇAR VE UZAK DURURLAR. Çok nadir olarak saldırdıkları durumlar olmuştur. 1890-1990 YILLARI ARASINDA KUZEY AMERİKA'DA SALDIRILARDAN MEYDANA GELEN ÖLÜM SAYISI 10'DUR.

Pumalar IUCN Kırmızı Listesinde Yakın Tehdit Altında gösterilmektedir. Cougar (Puma)korunması, habitatlarının korunmasına bağlıdır.

1996 yılı itibariyle , puma avcılığının yasak olduğu ülkeler: Arjantin, Brezilya, Bolivya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Fransız Guyanası, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Panama, Paraguay, Surinam, Venezuela ve Uruguay.

OLAĞANÜSTÜ PUMALARI AVLAMAK, EKOLOJİK DENGENİN BOZULMASINA NEDEN OLMAKTADIR. İNSANOĞLU DÜNYA'YI HERHALDE KÜÇÜK GÖRÜYOR Kİ, HAYVANLARIN HABİTATLARI İÇİNE GİRİYOR. PUMALAR ASLINDA BİZİM YANIMIZA GELMİYOR, BİZ ONLARIN EVLERİNE GİRDİK.

EKOLOJİK DENGEYİ BOZMAK, DOĞANIN BOZULMASINA NEDEN OLMAKTADIR. BU İSE BİZE KENDİ SONUMUZU HAZIRLAR! LÜTFEN HEPİMİZ HAYVANLARA İYİ DAVRANALIM. BU HARİKA, YALNIZ, KENDİ DÜNYASINDA GEZEN PUMADAN NE İSTİYORUZ? PUMALARI VE TÜM HAYVANLARI ÖLDÜRECEĞİMİZE, ONLARIN DÜNYASINDAN BİR ŞEYLER ÖĞRENELİM.

Kızılderili Şeref Yasası:
''YERYÜZÜ ÜZERİNDE HERŞEYE SAYGILI OL. İSTER İNSAN, İSTER BİTKİ OLSUN... DOĞA BİZİM İÇİN DEĞİLDİR. ONLAR SENİN DÜNYASAL AİLENEN PARÇALARIDIR...''

Kızılderili Atasözü:
''İNSAN DOĞADAN UZAKLAŞTIKÇA, KALBİ KATILAŞIR.''


BOBCAT (Lynx rufus). DORU VAŞAK. Kuzey Amerika'da yaşayan Kedigillerden, kendi içinde 12 alt türü olan bir memelidir.
Kanada'nın güneyinden, Meksika'nın kuzeyine kadar yaşam alanıdır.
Ağaçlık alanların yanı sıra, çöl, kent kenarları ve orman kenarlarında yaşayabilirler. Bobcat değişik habitatlara adapte olur.

Bobcat (Doru Vaşağı), Canada Lynx (Kanada Vaşağı)'den daha küçüktür. Ama bir ev kedisinin 5 katından daha büyüktür. Kulakları tüylüdür. Kış bastırdığında tüm vücudu kalın bir tüy tabakasıyla kaplanır, mantolarını giyerler.

Kuyruğu güdük uçlu, üzerinde belirgin siyah çubukları vardır. Erişkin erkek Bobcat, 71-100 cm uzunluk, 10-18 cm kuyruk ile toplam 89 cm' lik bir görünüme sahiptir. Ağırlıkları 14 kg'dır.
22,2 kg'la rekor kıranları da vardır. Dişiler 9,1 kg olurlar.

Bobcat bir alacakaranlık hayvanıdır. Her gece hareketleri, gün batımının 3 saat öncesinden, gece yarısına kadar devam eder. Ve tekrar şafaktan 3 saat öncesine kadar sürer. Rota olarak 3,2-11 km taşınır. Bu davranışları kışın ve sonbahardadır. Mevsimsel farklılıklar gösterir. Soğuk kış günlerinde daha aktif olur. Kendi ülkesinde Bobcat için çok sayıda sığınak vardır. Barınaklar, fırça kazıklar, çalılıklar veya kaya çıkıntı altları gibi...

Doru Vaşağın, Coyote (çakal) ve Red Fox (kırmızı tilki) ile aralarında rekabet vardır.
Sessiz vaşaklar kur sırasında, haykırıyor gibi bağırırlar. Gebelikleri 69-72 gündür. Dişiler mağara içi ya da boş bir kütük alanda doğum yaparlar. 2-3 yavruları olur. Yavrular 9-10 gün sonra gözlerini açarlar. 4 haftada çevrelerini keşfeder, 2 ayda sütten kesilirler. 3-5 ay içinde anneleriyle yolculukları başlar. Annelerinin yanında 9-12 ay kalırlar. Doru vaşaklar yalnız hayvanlardır.
ABD'de 1 milyon kedi olduğuna inanılıyor.
Vaşakların 16 yıl yaşadıkları biliniyor. Ölüm nedenleri hastalıklar, kazalar, avcılar, otomobil ve açlıktır.

Bu fotoğrafım muhteşem! 3 aç vaşak bağıra çağıra yemeklerine saldırdılar.

Doru vaşakların yiyecekleri habitatlarına ve sezona bağlıdır. Tavşan tercih etmelerine rağmen, küçük kemirgenleri ve böcekleri de yerler. Bobcat gıda almadan uzun süre durabilir. Genellikle büyük hayvanları avlarlar. Kurbanlarının etrafında yakın bekler, avına pusu kurup pençeleriyle öldürürler. Tercihleri 0,68-5,7 kg'lık memelilerdir. Bobcat av konusunda fırsatçıdır. Lynx (Kanada vaşağı) ise uzmanlaşmıştır.
Sincap, kuş, balık, böcek avı yaparlar. Daha az yaygın olarak tilki, mink, shunk, küçük köpek ve evcil kedileri de avlarlar.

Ulusal Tarım İstatistikleri Servisi'ne göre Bobcat küçük bir tehdittir. 2004 yılına göre, öldürülen 11.100 koyun, tüm koyunların %4,9'u kadardır.
Bobcat'lerin kışık av kıt olduğu zaman geyik avladıkları da biliniyor. Geyiğin ağırlığı, kendisinin 8 katıdır. Ama boyun-boğaz bölgesinden ısırarak öldürür. Miktar fazla olduğu için birazını yer. Diğerini karda yaprakların altına gömer. Daha sonra geri dönüp, bu kısmı da yer. (Tasarruflu kedi öğünle yiyor!..)

Vaşak ev kedisi gibi toprağa işer. İdrar ve dışkılarıyla, toprak sınırlarını (evini) işaretlemek için, çeşitli yöntemler kullanır. Bir erkek vaşağın evinde 2 veya daha fazla dişi vaşak olabilir. Birden fazla erkekli topraklar ise bir egemenlik hiyerarşisiyle dışlanma sonucu kurulmuştur. Ev aralıkları genelde 65 kilometrekaredir. Ortalama 5 Bobcat başına 13 kilometrekare düşer. Genelde evlerinde 1-38 bobcat yaşar.

IUCN (Dünya Koruma Birliği)'ne göre, asgari endişe altındadır. Ev aralıkları da belirgin farklılıklar göstermektedir. Kansas'da 21 kilometrekarelik bir bölgede, erkek nüfusu ve bunun yarısı kadar dişi nüfusu görüldü. Daha sonra 57 kilometrekarelik bir geçici ev aralığı bulundu.

Bobcat'ler insanlar tarafından spor ve kürk için avlanmış olmalarına rağmen, nüfusları esnektir.
Kızılderili mitolojisinde ve Avrupalı yerleşimcilerin folklöründe vardır.
İlk Bobcat'ler 20.000 yıl önce gelişti. Minnesota, Güneydoğu Dakota, Missouri'de modern tarım uygulamaları ile habitatları değişmiştir. Oysa Bobcat olağanüstü uyum hayvanıdır. Pennsylvania ve New York merkezde görülmüştür. 2010 Mart ayında Houston'da şehir park garajında bir vaşak görüldü. Yetkililerin kontrolü ile ele geçirildi. Kanada'da hem kar kalınlığı, hem de Canada Lynx varlığı ile sayıları sınırlıdır. Ama yine de popülasyonları sağlıklı ve istikrarlıdır.

Bobcat'ler CITES'e göre yakından izlenmelidir. Ticaret ve avcılık ile yok olmaktadırlar. Ohio, Indiana, New Jersey'de türleri tehlikededir. Pennsylvania 1970'deki sınırlı avcılık ve yakalamağı, 1999'da yasakladı. New Jersey'da devlet; 1972 yılındaki yasal korumaya ek olarak, 1991'de Tehlike Listesine ekledi. 600 vaşağın yaşadığı Norveç'te, 2 ayda 117 vaşak avcılar tarafından öldürüldü. Dünya Koruma Birliği nesli tehlikede olan 120 memeli tür içine vaşakları da aldı.

Vaşaklar uzun kürkleri ve spor için insanlar tarafından kapana kısıldılar ve avlandılar. 1970-1980 yıllarında kürk fiyatları çok yüksekti. Ama 1990'larda önemli ölçüde düştü. BAZI YERLERDE AYARLI AVCILIK NEDEN HALA DEVAM EDİYOR?????
KÜRK GİYMEYİN! KÜRK GİYEREK İNSAN OLAMAZSINIZ!... ÇİRKİN VE KABA BİR GİYSİ İÇİN HAYVANLARIN ÖLDÜRÜLMESİNE, SİZ GİYECEKSİNİZ DİYE DERİLERİNİN CANLI CANLI YÜZÜLMESİNE NEDEN OLMAYINIZ. BU GÜNAHI ALMAYINIZ! HEM KERAMET KÜRKTE DEĞİL, BEYİNLERDE VE KALBİNİZDEDİR. :(((((((

Kızılderili mitolojisinde vaşak ile çakal kardeşlerdir ve ikili temadır. Kızılderili folkloründe vaşak rüzgarı, çakal sisi temsil eder. Mohave bunların hayalet ve olağanüstü güçlerinin olduğunu söylemiştir. Kabilelerin 2 tanrısı Cougar (Puma) ve Lynx (Vaşak)'tir. Avrupalı yerleşimciler yerlilerle düzenli temasları sonucu, bu zarif kediye hayran olmuşlardır. ABD folklöründe bile vardır. Ama Avrupalılar yerlileri yanlış anladılar. Kediye hayran oldukları halde ona gaddar ve kötü davrandılar. Spor olsun diye öldürdüler. (KORKUNÇ BİR ZİHNİYET!)
MASAL DEĞİL GERÇEK:
Amerika'da Batı Virginia'da yaşayan adam balıktan dönerken bir Doru Vaşak (Bobcat) ile 2 yavrusunu gördü. Anne vaşak yavrularına ders veriyor, onları ağaca çıkarıyordu. Birden bir erkek domuz, dişisi, yavruları çalılıklardan çıktılar. Yaban domuzu ağacı oldukça sarstı, neredeyse devirecekti.
Çaresiz vaşak, yavrularını yukarıda bıraktı! Aşağı inip, bir domuz yavrusunu kaptı. Çatışmaya niyeti yoktu. Kütüklerin, kayaların üzerinden geçtiler. İyice uzaklaşınca domuz yavrusunu bıraktı. Emniyetli bir yere sıçradı. Yeterince bekleyip, yavrularının yanına döndü. Çünkü biliyordu ki hiçbir ana yavrusunun çığlıklarını duymamazlıktan gelemez.


Metin Rengi COYOTE (Canis latrans). ÇAKAL. KIR KURDU. KIZILDERİLİLERİN ÇOK ANLAYIŞLI VE ZEKİ HAYVANI. Çakalın Canis Latrans latince ismi ''Havlayan Köpek'' anlamına gelir.

Kuzey ve Orta Amerika'da, Panama, Kuzey ve Güney Meksika, ABD, Kuzey Alaska ve Kanada'da yaşar. Avrasya kökenli kuzeni Kurt'un aksine; 1,810 milyon yıl önceki Pleistosen çağdan beri evrim geçirdi ve insan medeniyetleri sonrası gelişti. Öyle ki metropol içinde bile üreyebilirler.

Uzunlukları 76-86 cm ve omuz genişlikleri 58-66 cm' dir. Ağırlıkları 6,8-21 kg aralığındadır. En büyük coyote 33,7 kg idi. İşitme frekansları 80 KHz'dir. Takip esnasında hızları 69 km/h ve atlama mesafeleri 4 m olur.

Av için seyahat etmelerine rağmen çift ve bütük gruplar halinde yaşarlar. Tipik paketleri, 6 yetişkin, yaşlı ve gençlerden oluşur. Kurtlardan daha küçük paket grupları vardır. Ve daha az kararlıdırlar. Toprak aralıklarının çapları 19 km olabilir. Seyahat yolları meydana getirirler.
Vahşi doğada 10 yıl, esarette 18 yıl yaşarlar. Gözlemsel öğrenmeleri at ve köpekten daha iyidir.

Çakal dişi tek eşlidir. Önce birkaç yıl için yanında kalabileceği eşini seçer. Gebelik 60-63 gün sürer. Yavrular 35 gün anne sütü alırlar. 6-9 ay anneleriyle kalırlar. Bazen yerli köpeklerden çaprazlama ile ''Coydog'' denilen melez yavrular doğar. Coyote yılda 1 yavru, Coydog'lar ise yıl boyunca yavru verirler.

Çakal aramaları tiz ve çeşitli ulumalar şeklindedir. Yükselen ses feryat ya da düşük tonda olur. Bu sesler genelde alacakaranlıkta veya gece duyulur. Ama bazen de gündüz olur.

Fırsatçı ve etobur Coyote mevsime bağlı olarak %90 memeli besin alır. Küçük memelileri, çayır köpeklerini, sincap ve fareleri yer. Kuş, yılan, ketenkele, geyik, böcekler ve diğer büyük omurgasızlar besinleridir. Mecbur kalırsa leş de yer. Böylece insan çöplerini ve evcil hayvanların yiyeceklerini de yemektedir. Meyve ve sebze de sonbahar-kış çakal diyetlerinin önemli bir parçasıdır.

Çakallar bir kedi gibi avları üzerine atlarlar. Geyikleri ise ekip olarak avlarlar. Bazen de aslan, kaplan gibi hayvanları izler, onlar yemeklerini bitirince kalanlarını yerler. Vayy! Çakal... Çakalların avları 8 saat sürer. Bazen 21 saat bile avlandıkları olmuştur.

Cougar (Puma) bazen çakal öldürür. Çakallar, tilkilerle anlaşamazlar ama birlikte beslendikleri görülmüştür. Bobcat (Vaşak)'ler ile aralıklarını paylaştıkları olmuştur. Ama çakal nüfusun fazla olduğu yerlerde, Bobcat nüfusunun azaldığı görülmüştür.

Kızılderili, İlk Milletler ve Aborjin kültüründe Coyote (Çakal) bir Tanrı'yı temsil eder. Genellikle düzenbaz, bir kültür kahramanı, bazen de her iki özellikte olduğu görülür. Folklör ve popüler kültürlerde de vardır. Maçlarda yaratıcı, yaramaz ve kaçamaklığı içerir. Animasyonlarda Coyote cezbeder. Phoenix Coyote, Arizona'da Ulusal Hokey Liginde açık yürekliliği gösterir. Güney Dakota Üniversitesinin maskotu çakaldır. Yayla kültüründe de çakal vardır.

Mitolojideki çakal erkek olsa da, Aborjin hikayelerinde hermafrodit (çift cinsiyetli) olarak düşünülmüştür.

Çakallar 19. y.y.da Kuzey Amerika'nın her yerinde görülüyorlardı. Şimdi Michigan, Illinois, Wisconsin, California, Oregon, New England, New Jersey, Ohio, Maryland ve Doğu Kanada'da görülmektedir. Coyote neredeyse her ABD eyaletinde ve Alaska'da vardır. Los Angeles gibi şehirlerde çakallar kolonize olsa da Coyote nüfusu tüm zamanların altındadır. KUZEY AMERİKA'YI ESKİDEN İŞGAL EDEN COYOTE (ÇAKAL)'IN, ŞİMDİ VAROŞ ÇÖP KOVALARINDA YİYECEK ARADIĞI GÖZLENMİŞTİR.

Yellowstone Milli Parkında bir nüfusları vardır ve Gri Kurtla rekabet durumundadırlar. Maalesef kurt nüfusundan dolayı %50 azalma olmuştur. Burada radyo yakalı çakalların %16'sı kurtlar tarafından öldürüldü. Bu nedenle AKILLI, MANTIKLI VE KURNAZ ÇAKALLAR, KIR KURDU oldukları halde topraklarını değiştirip dik arazilere taşındılar.

Chicago'da 2000-2007 yılları arasında Coyote'nin insanlarla iletişimi incelendi. Kentsel nüfus ve ortamlara iyi uyarlanmıştı. Mart 2006'da Ulusal Park Servisi Biyoloğu, Smithsonian Dergisine verdiği demeçte ''Sincap ve fare gibi hayvan popülasyonlarının kontrolü için, çakalları iyi tutmanın gerektiğini görüyorum.'' dedi.

Takma adı ''Hal'' olan bir çakal 2006 Mart'ında, New York City Central Parkta yakalandı. Bu çakal günde en az 2 kez parkı dolaşıyordu. 2007'de ''Adrian''takma adlı çakal, Chicago'da Quizno's saatlik öğle restorantına girdi ve yakalandı. Şubat 2010'da Columbia Üniversitesi'nin üç kampüsünde lekeli çakal ve Central Park'ta bir çakal görüldü. Coyote koyun, keçi ve sığırlara zarar vermektedir. (Çünkü biz onların habitatlarına girdik ve doğadaki neredeyse tüm hayvanlar değişen şartlardan açlar.)

ABD HÜKÜMETİ ÇİFTLİK HAYVANLARINI KORUMAK İÇİN RUTİN TUZAKLAR KURAR, ZEHİRLER VE HER YIL 90.000 ÇAKAL ÖLDÜRÜR!.. :(((((((

COYOTE (ÇAKAL) KÜRKÜNE TALEP AZALMIŞTIR. NEDENİ DEĞİŞEN MODA, GÜMRÜK VE HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARI GİBİ.. AMA BUGÜN HALA ÇAKAL KÜRK MONTU KULLANAN, POPÜLER OLDUĞUNU SANAN ADAMLAR VAR. Ama neden????? (KÜRKE HAYIR!)

KANADA VAŞAĞI. LYNX CANADANSIS. Kedigiller familyasından bir vaşak türüdür. Vaşak kelimesi Yunanca ''parlama'' anlamındadır. Çünkü gözleri parlıyor. Sahip oldukları ışığı, gece yansıtarak görüyorlar.

Kanada vaşağı Kanada'da, Güney Alaska'da, Kuzey Oregon, Kuzey Idaho, Rocky'lerde, Kayalık Dağları Bölgesinde yaşarlar. Vücut uzunlukları 80-110 cm, omuz yükseklikleri 48-60 cm ve ağırlıkları 8-13,5 kg'dır. Gebelikleri 64 gün olup, 2-4 yavru yaparlar. Yavruların gözleri 10 gün sonra açılır. 2 ay sonra kovuğu terk ederler. Genellikle avlanmaya anneleriyle giderler. Yaşamları 15 yıldır.
Kanada vaşakları yalnız dolaşır, gece avlanırlar. İyi görür, iyi koku alırlar. Hızlı koşucu olmasalarda, dayanıklıdırlar. Kilometrelerce avlarını kovalarlar. İyi yüzücü ve tırmanıcıdırlar. Ormanlık alanları tercih ederler.

Küçük geyik, porsuk, tavşangiller, tilki, sincap, balık, kuş besinleridir. Sadece mecbur kaldıklarında leş yerler. Evcil hayvanlara zarar verebilirler.

Kanada vaşaklarının besinlerinin %60-%97'sini kar tavşanı oluşturur. 1-2 günde 600-1200 gr yiyecek tüketirler.
Avları; dişilere ve yavrulara rağmen, birlikte koordinelidir. Av alanı topraklarında 19 km' dir. Avlanma 1 gün sürer.

Kanada vaşaklarının DÜŞMANLARI: Başta İNSAN VE KÜRK İÇİN. ÇİFTÇİLER. ARAÇ ÇARPMASI. Büyük Baykuş.

1999 yılında Colorado'da Vahşi Vaşak Nüfusu Kontrol Programı başladı. Biyologlar bunun 10 yıl süreceğini söylediler. 1999'dan beri izlenen bir vaşak 2006'da yavru doğurdu. Ama ne yazıkki 2007'de bu vaşak, bilinmeyen kişiler tarafından öldürüldü. Radyo izleme ile yaka bandı bulundu. Kürk için kaçak avcılardan şüphelenildi.

VAŞAKLAR, KANADA'NIN KUZEY BÖLGELERİNDE HER YIL KÜRK İÇİN YAKALANDILAR. HABİTATLARINDA, KÜRKLERİ İÇİN TUZAK KURULMASI FİKRİ, IUCN TARAFINDAN REDDEDİLDİ VE ASGARİ ENDİŞE LİSTESİNE GİRDİ. Tehlike altındaki tür fikri 24 eyaletten 48 eyalete çıktı. (OH!.. NİHAYET)

ARCTIC WOLF CANADA. WHITE WOLF. WOLF POLAR. ARKTİK KURT. BEYAZ KURT. KUTUP KURDU.

Arktik Kanada, Alaska ve Grönland'ın Kuzeyinde yaşar. Sıfırın altındaki sıcaklıklara dayanır. Kutup hava şarlarına dayanabilen birkaç memeliden biridir. 2 milyon yıldır Kuzey Amerika'da yaşamaktadırlar. İnvit (Eskimo)'lerin yaşadığı bölgenin dahi kuzeyinde yaşarlar. Bu nedenle yılın çoğunda yaşamlarının ayrıntıları bilinmemektir.

Uzunluğu kuyruk dahil 91-180 cm ve yerden yüksekliği 63-79 cm' dir. Omuz yüksekliği 0,63-0,79 m civarındadır. Erkekler dişilere göre daha büyük ve saldırgandırlar. Erkek Arktik Kurt 34-46 kg dişiler 38 kg olurlar. 79 kg olan kurtlara da rastlanmıştır.

Kürkleri ortama uyum sağlamak için bembeyazdır. Kış boyunca kürkleri, kendilerini korumak için 2. bir kat büyür. Arktik Kurtların, diğer kurtlardan daha küçük ve uzun, kalın beyaz kürkleri vardır. Çok iyi görürler, akut işitirler. 2-20 kişilik gruplar halinde seyahat ederler.

Dişileri yavrulama için buzdan, mağaraya taşınırlar. 63-75 günlük gebelikten sonra 2-3 yavru yaparlar. Yavrular doğduğunda kör ve sağırdır. Daha sonra normal hale döner. Anneleri gıda almak için gittiğinde onlara 3 hafta yaşlı bir kurt bakar. Ama anneleri dönemezse açlıktan ölürler. Yavru ölümleri genelde bu şekilde olmaktadır. Arktik Kurt vahşi ortamda 7-10 yıl, esarette 18 yıl yaşar.

Arktik Kurtlar caribou (geyik), muskoxen (misk öküzü), kartavuğu, su kuşlarını yerler. BBC yayınlarından birinde ördek yedikleri görülmektedir. Yem kıtlığı nedeniyle kışın, 2600 kilometrekare gibi geniş bir alanı dolaşırlar. Caribou'ları güney göçleri sırasında izlerler. Ve onları büyük, yıkıcı ısırıklarıyla avlarlar. 9 kg eti bir öğünde yiyebilirler.

Arktik Kurtlar neredeyse insanlara saldırmazlar. Şu anda 50.000-60.000 kurt yaşadığı düşünülmektedir. 10.000 civarında kurtla ABD'de soyları tehlike durumundadır. Arktik Kurt nüfusu, Alaska dışında her yerde tehdit altında bulunmaktadır.

Yukarıdaki fotoğrafta solda görülen; sıcaktan bunalmış, yalnız ve içe kapanık, güzeller güzeli, kendi gibi ak pak Arktik Kurdu çok zorlukla çekebildim.

2 yorum: